Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση και πρακτικά από την 1η συνέλευση, 31.1.2014

Η πρώτη ανοιχτή Συνέλευση της Δομής μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με τη συμμετοχή 1) των εργαζομένων συναδέλφων διοικητικών αλλά και συνταξιούχων συναδέλφων του ΕΚΠΑ, που συμπαραστέκονται στον  αγώνα μας, 2) των μελών ΔΕΠ Π. Ρηγοπούλου, Α. Τσόκογλου, Γ. Τριμπέρη, Ε. Μακρυγιάννη, Τ. Κορκοτσίδη που, καθ’όλη  τη διάρκεια της απεργίας μας έδειξαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους, και οι οποίοι  διατύπωσαν εξαιρετικές ιδέες σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της Δομής Αλληλεγγύης, 3) των φοιτητών, 4) των σωματείων: α) Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, β) Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) γ) Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και δ) Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας.
Από τις Δομές Αλληλεγγύης παρόντες ήταν εκπρόσωποι των: 1) “Σπάμε τους Μεσάζοντες” Πετρούπολης, 2) “Μυρμήγκι” Κυψέλης, 3) “Τραίνο Αλληλεγγύης” Αγίων Αναργύρων, 4) “Δίκτυο Αλλυλεγγύης” Ζωγράφου, και 5) ‘‘Δίκτυο Αλληλεγγύης’’  Περιστερίου.

  
Προτάσεις που εκφράστηκαν:

Α) Από τους εργαζόμενους:
1. Να γίνει συνάντηση των εργαζομένων με εξειδικευμένους  επιστήμονες της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς)  σε επίπεδο συμβουλευτικής, για την ψυχική ενίσχυση όλων των συναδέλφων.
2. Να πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Δομής ‘‘Άρτεμις’’ με τραπεζικούς, νομικούς κ.α. για την ενημέρωση και νομική υποστήριξη των συναδέλφων σχετικά με  ζητήματα τραπεζικά, δανείων, χρεών κ.λ.π.
3. Να γίνει εκδήλωση αλληλεγγύης με θέμα το βιβλίο, μετά από επικοινωνία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
4. Να γίνει χρήση πανεπιστημιακού κτηρίου (ως δείγματος Αλληλεγγύης εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας).

Β) Από τους πανεπιστημιακούς :
1. Να ενεργοποιηθεί η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Φοιτητών και Εργαζομένων του Ε.Κ.Π.Α.
2. Να αξιοποιηθούν τα Τμήματα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου ήδη υπάρχει συμβουλευτική μονάδα, σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας, με σκοπό την προώθηση της ψυχικής υγείας, 
3. Προκειμένου να εξευρεθούν χρήματα:
α) Να προωθηθεί η συστηματική πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη συνδρομή των Τμημάτων Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, καθώς και των καλλιτεχνικών ομάδων που λειτουργούν στη Φοιτητική Λέσχη: θεατρική, μουσική, Φωτογραφίας,  Κινηματογράφου, με ένα συμβολικό εισιτήριο αλληλεγγύης. Με την προώθηση και τη συμμετοχή εκ μέρους των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών είναι δυνατό να καλυφθεί  πρόγραμμα δράσεων δύο μηνών.
β) Να απευθυνθούμε στους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ για οικονομική ενίσχυση.
γ) Να γίνει πρόταση στο σύνολο των μελών ΔΕΠ να συμβάλλουν προσφέροντας μηνιαία ένα ποσοστό επί τοις εκατό από τον μισθό τους.
δ) Να παρέμβουμε στην Πρυτανεία, προκειμένου να γίνει συμφωνία με τα φοιτητικά εστιατόρια όπου υπάρχει περίσσεια τροφίμων, ώστε αυτά να μην πετάγονται αλλά να διατίθενται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 

Γ) Από τις δομές αλληλεγγύης:
1. Να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής στις Συνελεύσεις της δικής μας Αρτέμιδας μελών από άλλες Δομές, ώστε να αναπτυχθούν οι μεταξύ μας δεσμοί και να διασυνδεθούν μεταξύ τους όσο το δυνατόν περισσότερες Δομές Αλληλεγγύης.
2. Να διασυνδεθούμε με τα Κοινωνικά Φροντιστήρια και τις τράπεζες χρόνου.

Δ) Από τους εργαζόμενους στα σωματεία:
1. Οι φωτογράφοι προσφέρονται να βοηθήσουν  με δωρεάν φωτογραφήσεις εκδηλώσεων και εντύπων της Δομής.
2. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας εμψύχωσης για την ψυχολογική υποστήριξη όλων των συναδέλφων.
3. Προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο αλληλεγγύης των εργαζομένων, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να διαθέτει ο καθένας μας ένα μικρό αναλογικό ποσοστό που θα παρακρατείται  κάθε μήνα από τον μισθό του.
4. Προκειμένου για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, η Δομή μας να απευθυνθεί  στα συνδικάτα, καθώς και στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
5. Ανάλογη έκκληση για οικονομική συνδρομή να γίνει σε αντίστοιχες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες στην Ευρώπη.
6. Να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Δομής (σωματείου) για τη συσπείρωση των ανέργων.

Ε) Από τους φοιτητές:
1. Να γίνονται στον χώρο της πρυτανείας διοργανώσεις κοινών φεστιβάλ κινημάτων και δικτύων αλληλεγγύης.
2. Να είμαστε σε μόνιμη επαφή και διασύνδεση με την πρωτοβουλία κατά των εξώσεων.


Γενικά συμπεράσματα:

Μετά από 96 μέρες απεργίας η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη. Πρέπει, συνεπώς, να γίνει εντατική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του μετώπου.

- Για σχεδόν τέσσερις μήνες δεν θα έχουμε εισόδημα. Με συνέλευση, κατά τη διάρκεια της απεργίας, δημιουργήθηκε απεργιακό ταμείο, του οποίου η διαχείριση γίνεται από πενταμελή επιτροπή υπό την εποπτεία του ΔΣ.

- Οι εργαζόμενοι/ες θέλουν να διαμορφώσουν μέσα στο Πανεπιστήμιο μια δομή με σταθερότητα, η οποία να πάρει τα χαρακτηριστικά Δομής Αλληλεγγύης για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει τα εξής: α) διασύνδεση με τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, β) παρέμβαση στην Ιατρική Σχολή και σύσταση πενταμελούς επιτροπής καθηγητών γιατρών, οι οποίοι προσφέρονται να διευκολύνουν την πρόσβασή μας στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, γ) επαφή με θέατρα για παρακολούθηση παραστάσεων με χαμηλό αντίτιμο, δ) έκδοση του ημερολογίου της απεργίας μας στην τιμή των 4 ευρώ, ενώ ε) υπάρχει πρόθεση δημιουργίας Δικτύου Χωρίς Μεσάζοντες μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο.

- Από το 2011 είχε εκτιμηθεί η ανάγκη δημιουργίας Δομής Αλληλεγγύης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, αλλά τότε η Διοίκηση είχε θεωρήσει ότι η φοιτητική μέριμνα τους παρείχε πλήρη κάλυψη. Τώρα, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από επιβεβλημένο, και επιπλέον, διαθέτουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αγωνιστικότητας, το οποίο χρειάζεται  να αξιοποιηθεί  άμεσα, όσον αφορά την οργάνωση της καθημερινότητάς μας. Η αλληλεγγύη κρατάει όρθιο τον αγώνα.

- Το τελευταίο διάστημα, μετά από μεγάλης διάρκειας απεργιακούς αγώνες, αρχίζει να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση ως προς το αίτημα των εργαζομένων για αλληλεγγύη: το ‘‘σωματείο’’, ως κατεξοχήν χώρος αλληλεγγύης, επενεργεί στο ίδιο το εσωτερικό του, φέρνοντας το ‘‘σώμα’’ ολοένα πιο κοντά και προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο την πρωταρχική έννοιά του. Όσο για τα χαρακτηριστικά των διαφόρων Δομών, αυτά ποικίλλουν: αλλιώς λειτουργεί μια Δομή αλληλεγγύης εργαζομένων, αλλιώς διαρθρώνεται μια Δομή γειτονιάς.

- Οι Δομές παράγουν συλλογικότητα. Προϋπόθεση, λοιπόν, για τη λειτουργία τους είναι η μεταξύ τους διασύνδεση και αλληλεξάρτηση και όρος η αξιοπρέπεια. Είναι ευνόητο ότι καμιά Δομή  δεν υποκαθιστά τη κρατική μέριμνα, είναι, όμως, εφικτό να οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρών ομάδων-δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών-μελών και  σε μια άλλου τύπου εμπιστοσύνη, να δώσει διέξοδο σε παραγωγούς που δε μπορούν να μπουν στην  αγορά, να σπάσει δίκτυα και να δημιουργήσει καινούργια. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα βήματα γίνονται βαθμιαία και ότι  απαιτείται επικέντρωση σε έναν στόχο κάθε φορά.

- Επίσης, σε ψυχολογικό επίπεδο χρειάζεται εμψύχωση και υποστήριξη: το πέρασμα από μια αγωνιστική κινητοποίηση στην επόμενη φάση μετά από μιαν ήττα είναι πολύ δύσκολο. Είναι καθοριστικής σημασίας η εστίαση και η εμβάθυνση στην έννοια της ομάδας, προκειμένου να ενισχυθεί το ομαδικό φρόνημα: να είμαστε κοντά, μαζί, με πλατιά σκέψη, πίστη και αξιοπρέπεια.

-Στο φοιτητικό κίνημα υπάρχει κρίση συλλογικότητας, η οποία επηρεάζει αρνητικά τη συμμετοχή των φοιτητών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου